En bild säger mer än tusen ord.

Annons

Saffransskorpor

saffransskorpor
Jag tycker om att testa nya saker och bakar därför sällan efter samma recept två gånger. Dessa skorporna däremot är ett undantag. Om det har att göra med att de innehåller saffran, som jag är väldigt svag för, att det är för att de har en lagom smulig och spröd skorpkonsistens eller om det är av den enkla anledningen att man inte bör ändra på recept där resultatet blir perfekt är svårt att avgöra.

100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och rör i saffran och socker. Vispa samman de båda äggen medan du låter smörblandningen svalna något. Rör ner äggen i det smälta smöret och vispa ordentligt. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och mandelspån. Häll till sist i mjölet och arbeta samman till en smidig, glansig deg (den ska fortfarande vara lite kladdig). Dela degen på mitten och forma till två längder på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna (ca 1 cm tjocka). Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen, skär längderna i sneda bitar och lägg skorporna med snittytan uppåt. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader, grädda ytterligare 15 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall (gärna över natten). Förvara i burkar med tätslutande lock.

Receptet kommer ursprungligen från Linnéas skafferi.

Kommentarer

Kommentera

Annons
stats